woensdag 9 december 2009

St. Goarshausen am Rhein-Duitsland (64)

St. Goarshausen am Rhein (1931)
Loreleyfelsen
St. Goarshausen ligt centraal in de onmiddellijke nabijheid van de met sagen omweven Loreley (Lorelei). De stad is met haar zusterstad St. Goar verbonden via het „Loreley veer“. Hier bieden zich dus veelvuldige mogelijkheden voor een actief en ontspannend verblijf in het werelderfgoed Bovenvallei van de Middenrijn.
Bijzonder idyllisch is de oude stad met de twee historische stadstorens en de resten van de oude vestingmuur.
In de directe nabijheid van het stadje kijken de burchten Katz en Maus trots uit op de Rijn.
St. Goarshausen is een ideaal uitgangspunt voor de koningsetappe van de Rheinsteig, maar ook voor wandelingen langs het Rijnburchtenwandelpad.
Loreley Freilichtbühne: het openluchttheater Loreley, dat het ganse jaar door manifestaties biedt in een heerlijke atmosfeer, is te voet bereikbaar, evenals trouwens het Loreley Besucherzentrum (Bezoekerscentrum Loreley), dat de vallei van de Middenrijn vertegenwoordigt.
Het spectaculaire vuurwerk Rhein in Flammen tijdens de "wijnweek" in de oude stad van St. Goarshausen is het hoogtepunt van het jaar.
De boottocht met de nostalgische raderstoomboot Goethe van St. Goarshausen naar Rüdesheim of Koblenz is een heel bijzondere belevenis.
Historische feiten
De eerste sporen van bewoning stammen uit de 6e eeuw, toen de heilige Goar zich vestigde op de tegenoverliggende Rijnoever. In 1284 kwam St. Goarshausen als leengoed van Trier in het bezit van de graaf van Katzenelnbogen.
Reeds in 1324 verleende koning Ludwig van Beieren St. Goarshausen stadsrechten. In die tijd werd de stad versterkt met een muur en twee torens, die bewaard zijn gebleven. Pas in 1393 bouwde graaf Wilhelm II von Katzenelnbogen de boven de stad St. Goarshausen tronende burcht Katz. Zij diende voor de verdediging en was een militair steunpunt als versterking van de tegenoverliggende burcht Rheinfels. De twee burchten vormden samen een bolwerk met een afsluitboom voor het heffen van tol. De tol voor de doorvaart en het vangen van zalm bezorgde de graven een onmetelijke rijkdom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten