vrijdag 4 december 2009

Hechingen/Bisingen-Duitsland (37)

Burgschenke Burg Hohenzollern 855 m
Blick vom Zellerhorn

Hechingen is een gemeente in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, gelegen in het district Zollernalbkreis.

Hechingen werd in 786 voor het eerst vermeld en kreeg in 1255 stadsrechten. In de 11e eeuw behoorde het toe aan de graven van Zollern, sinds 1360 aan Württemberg en sinds 1429 aan de Hohenzollern. Na de opsplitsing van dit laatste gebied in 1567 werd de plaats residentie van het graafschap, sinds 1623 vorstendom Hohenzollern-Hechingen. Nadat vorst Constantijn zijn macht in 1849 afstond aan Pruisen maakte Hechingen deel uit van de Hohenzollernsche Lande.

De Burg Hohenzollern, gelegen tussen de gemeenten Hechingen en Bisingen (Duitsland), was het kasteel van het vorstengeslacht Hohenzollern. Het kasteel ligt op een 855 meter hoge berg, die in de volksmond Zollernberg of kortweg
Zoller(n) wordt genoemd.

Hedendaagse functie
De Burg Hohenzollern is nog steeds eigendom van de familie Hohenzollern. Het kasteel is geopend voor bezoekers en geldt als belangrijk monument. Het kasteel wordt elk jaar bezocht door meer dan 300.000 mensen. Dit is mede te danken aan het authentiek bewaarde interieur. Bovendien wordt in het kasteel sinds 1952 de kunst collectie en herinneringsstukken van de Pruisische geschiedenis uit het bezit van de familie en uit het voormalige Hohenzollernmuseum in Slot Monbijou tentoongesteld. De Pruisische koningskroon en het uniform van Frederik II behoren tot de belangrijkste stukken van de collectie. Van 1952 tot 1991 bevonden zich de doodskisten van de koningen Frederik Willem I en Frederik II in het kasteel. Na de Wende zijn de kisten weer naar Potsdam verplaatst.
De Burg Hohenzollern is privé-eigendom. Het kasteel is voor twee derde eigendom van de Brandenburg-Pruisische tak van het Huis Hohenzollern en voor een derde eigendom van de Swabisch-katholieke tak. Sinds 1954 wordt het kasteel ook door de Prinzessin-Kira-von-Preußen-stichting voor vakanties voor misdeelde Berlijnse kinderen benut.

De op de industrialisering en het culturele leven invloedrijke joodse bevolking werd door het nazi-regime afgevoerd en omgebracht. De gedurende een pogrom door de Sturmabteiling (SA) verwoeste synagoge werd in de jaren '70 gerestaureerd.
In 1945/46 werd Hechingen door de Franse bezetters bij de deelstaat
Württemberg-Hohenzollern gevoegd, die in 1952 opging in Baden-Württemberg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten