woensdag 9 december 2009

Heidelberg-Duitsland (62)

Heidelberg (1957)
Blick auf den Neckar.
Alte Brücke, Schloß und Heiliggeistkirche
Heidelberg is een stad in het noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad telt 144.634 inwoners en ligt overwegend aan de westelijke oever van de Neckar.
Heidelberg is vooral bekend als universiteitsstad en vanwege het historische centrum van de stad.
Geschiedenis
Het gebied rond Heidelberg is al zeer lang bewoond. In 1196 werd de stad voor het eerst in officiële documenten genoemd. De Ruprecht-Karls-Universität, die in 1386 gesticht werd, is de oudste universiteit op het grondgebied van het tegenwoordige Duitsland. Vanaf de Middeleeuwen tot 1720 was Heidelberg de residentie van de paltsgraaf aan de Rijn, één van de keurvorsten van het Heilige Roomse Rijk.
In 1563 werd de Heidelbergse Catechismus uitgegeven. Anton Praetorius, gereformeerde pastor, publiceerde in 1595 de oudste omschrijving van het Grote Vat van de Wijn in het Heidelbergse kasteel. De stad speelde een belangrijke rol in de eerste fase van de Dertigjarige Oorlog. In 1622 werd de stad veroverd door Johan 't Serclaes van Tilly. Heidelberg werd in 1689 (en opnieuw in 1693) veroverd en verwoest door de Fransen. In 1860 waren Robert Bunsen en Gustav Kirchhoff de grondleggers van de spectraalanalyse. De stad is redelijk ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten