zondag 6 december 2009

Celle-Duitsland (50)

Celle

Celle is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen en de hoofdstad van de gelijknamige Landkreis. De stad telt 70.745 inwoners en ligt aan de Aller aan de zuidrand van de Lüneburger Heide.
De binnenstad van Celle is rijk aan vakwerkhuizen, waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw dateren. Het voornaamste bouwwerk is echter het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance. Het historische centrum is in de Tweede Wereldoorlog gespaard voor bombardementen.

Geografie
Celle is de grootste stad bij de Lüneburger Heide, en ligt ongeveer 40 km ten noordoosten van Hannover, 60 km ten noordwesten van Braunschweig, en 120 km ten zuiden van Hamburg. De oppervlakte van het stadsdistrict bedraagt ongeveer 175 km². In Celle mondt van rechts de Lachte en verder stroomopwaarts van links de Fuhse uit in de Aller. De Aller zelf deelt zich in twee armen, die een eiland omsluiten, waarop zich onder andere het havengebied bevindt. De oude binnenstad ligt op de linkeroever. De Aller is vanaf Celle bevaarbaar.

Omgeving
Op 23 km ten noorden van Celle ligt Bergen, kort voor en in de Tweede Wereldoorlog bekend vanwege het beruchte concentratiekamp Bergen-Belsen.
Aan de zuidwestkant van de stad ligt de Wietzenbruch, waar zich het gelijknamige militaire vliegveld bevindt, waarvandaan vanaf het eind van de jaren'40 een luchtbrug naar Berlijn werd onderhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten