woensdag 9 december 2009

Brunnen-Zwitserland (07)

Brunnen, am Vierwaldstättersee, gegen Urirotstock
Brunnen ligt aan het Vierwoudstrekenmeer met uitzicht op de oostelijke vertakking, de Urnersee, en ook op de Bürgenstock en het Gotthardmassief. Dankzij de centrale ligging in het aan afwisselingen rijke berg- en merenlandschap is Brunnen ideaal vertrekpunt voor uitstapjes in Centraal Zwitserland.
Het vakantieoord Brunnen ligt direct aan het mooie Vierwoudstrekenmeer, verscholen tussen Urmiberg en Fronalpstock, tegenover Rütli en Schillerstein, midden in de geboortestreek van Willhelm Tell. Het vakantieoord is goed per trein, bus, auto en boot te bereiken en ook met de kleine kabelbaan de Urmiberg op, de oostelijke uitloper van de Rigi. Al heel vroeg wisten prominente personen Brunnen te waarderen: koning Ludwig II, een groot bewonderaar van Schillers Willhelm Tell, reisde in 1865 naar Brunnen. Hij liet zich regelmatig om middernacht de Urnersee op roeien om voor een sprookjesachtig bergdecor naar de muziek van de alpenhoorn te luisteren, die hij voor zichzelf liet spelen. Maar ook Schiller zelf, Goethe, Spitteler en andere schrijvers en schilders waren dol op Brunnen.
Zomer
De fjordachtige Urnerseepunt belooft puur zeil- en zwemplezier, het landschap een onvergetelijke mountainbikebelevenis. Rigi en Bürgenstock, het Muotathal met het Höllloch (grotten), Treib-Seelisberg, Fronalpstock of het dierenpark Goldau, de steden Schwyz, Zug, Luzern en Altdorf zijn aanraders voor uitstapjes. Wandelliefhebbers moeten een paar etappes op de om de Urnersee lopende «Weg der Schweiz» plannen: het gemeenschappelijke werk van de Zwitserse kantons begint op de Rütli, de geboorteplaats van het eedgenootschap, en eindigt in Brunnen. Bij de etappeplaatsen heeft men telkens de mogelijkheid tot een terugreis met een lijnboot. Voor sterke mountainbikers loopt er een 40 km lange route rond de Mythen. Op het zonneterras van Morschach boven Brunnen wacht een uitgebreid overnachtings-, wellness- en sportaanbod. Puur plezier beloven whirlpool, wildwaterbeek, kinderbassin, een 100 meter lange glijbaan en een grote sportzone. Tot de wellness-oase tellen de Romeins-Ierse thermen met saunalandschap, zoutwater- en vitaliteitsbaden, de massageafdeling en het fitness- en beautycenter.
Winter
Vanuit Brunnen bereikt men in zo'n 30 minuten de wintersportgebieden Stoos-Fronalpstock, de skiregio Mythen, Sattel-Hochstuckli en Rigi en heeft men de keuze uit 40 transportinstallaties en 80 km pistes. Afwisseling garanderen de winterwandelpaden, langlaufloipes, rodelpaden, hondensledetochten etc.
Top Events
Nationaal feest op de Rütli - op de Zwitserse nationale feestdag op 1 augustus vindt er steeds op de Rütliweide een feest plaats.
Highlights
Vierwoudstrekenmeer - met zijn verschillende vertakkingen een van de aan afwisselingen rijkste Zwitserse meren, met een grote vloot stoom- en motorschepen.
Swiss Holiday Park - veelzijdig sport-, bad- en wellness-aanbod in het kleine vakantieoord Morschach boven Brunnen.
Rütli - met symboliek beladen plaats van het Zwitserse eedgenootschap. Op deze weide boven de Urnersee bekrachtigden Uri, Schwyz en Unterwalden hun bondgenootschap van 1291 en kwamen op tegen elke vorm van vreemde overheersing.
Tellskapelle - volgens Schiller moet hier Willhelm Tells sprong uit Gesslers boot hebben plaatsgevonden. In de buurt van het grootste klokkenspel van Zwitserland: 38 klokken spelen 20 melodieën.
Schwyz - rijksarchief en bezienswaardige oude binnenstad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten