maandag 23 november 2009

Wien-Oostenrijk (06)

Wien - Burgtheater
Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en vormt sinds 1922 een eigen deelstaat. De stad ligt in het noord-oosten van het land aan de rivier de Donau. Wenen heeft 1.651.437 inwoners (2005), en is daarmee veruit de grootste stad en het cultureel en politiek centrum van Oostenrijk. Internationale organisaties die hun hoofdkwartier in Wenen hebben zijn UNIDO, OPEC, IAEA en CIOFF.
Burgtheater
Het Burgtheater is een theater in Wenen, dat in handen is van de Oostenrijkse overheid. De stijl en de taal van het Burgtheater zijn bepalend geweest voor de Duitstalige toneelwereld.
Het oorspronkelijke Burgtheater werd gebouwd in opdracht van Maria Theresia van Oostenrijk en werd in het jaar 1741 voltooid. Het gebouw lag aan het Michaelerplatz. In 1888 werd het theater verplaatst naar een locatie aan de Ringstraße, tegenover het Rathaus. Het gebouw werd ontworpen door Gottfried Semper, die ook de Semperoper in Dresden bouwde, en Karl Freiherr vond Hasenauer. De plafondschilderingen in de trappenhuizen werden gemaakt door Gustav Klimt, diens broer Ernst Klimt en Franz Matsch. Bij bombardementen in 1944-1945 werd het gebouw zwaar beschadigd. Het werd gerestaureerd en opende opnieuw zijn deuren in 1955.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten